Kuvia      Sanoja          ?   

© 1995-2015 Kalle Ahvenus

   | Sanoja | Valokuvaus | Juhlakuvaus  

Juhlakuvaus

Juhlakuvauksessa vankasta kokemuksesta on ratkaisevaa hyötyä, koska ainutkertaisessa tapahtumassa ei oteta uusintoja. Kaikkien kameran säätöjen on oltava parhaat mahdolliset joka otoksessa. On tärkeää, että kuvaaja osaa suhtautua tilanteeseen oikealla tavalla. Hänen tulee olla mahdollisimman huomaamaton ja tulla ihmisten kanssa luontevasti toimeen.

Peruslähtökohta on, että paikalla pitää olla hyvissä ajoin sillä kuvausolosuhteisiin tutustutaan ennalta.

Kirkossa kuvattaessa suunnitellaan liikkeet ja mistä pääsee ennen vihkiparia tai kantajia ovelle. Etukäteen tarkastetaan kuvaussuunnat, merkitään muistiin tarvittava valotuksen korjaus (vastavalot, ikkunat) ja haetaan valoihin nähden oikea kennon herkkyys.

Väärällä objektiivin, polttovälin, valotusajan tai ISO-herkkyyden valinnalla saattaa olla jopa mahdotonta pysäyttää esim. kirkkokäytävällä hitaastikin astelevan morsiamen liike. Kuvausautomatiikan joutuu yleensä hylkäämään. Mikäli kuvauspaikan katto on matalalla ja vaalea, voidaan sitä hyödyntää salamalla kuvattaessa. Suoran salamavalon käyttöä vältetään kirkossa.



Keskustele etukäteen

Kuvaajan ja kuvattavien neuvottelu ennen kuvausta on paikallaan, kuvaajan kannattaa kuunnella mitä toivomuksia kuvattavilla ja kuvaajalla on. Samalla tehdään mahdollinen kirjallinen sopimus kuvien käyttöoikeuksien luovuttamisesta.

Kirkossa tapahtuvassa kuvauksessa papilla ja suntiolla saattaakin olla omia toivomuksia ja he antavat pikakertauksen myös siitä mitä tapahtuu. Heillä voi olla myös vinkkejä.

Juhlan pääkuvaajalla on oltava riittävästi auktoriteettia ohjata sekä vanhoja, että nuoria ihmisiä kuviin sekä pyytää edessä olijoita kohteliaasti väistymään.



Ryhmäkuvat

Ryhmäkuvaustilanteessa on vain ja ainoastaan yksi kuvaaja piste.

Ryhmäkuvia  tilaisuuksissa (hää-, rippi-, kastejuhlat) otettaessa on lähes poikkeuksetta ihmisiä (*), jotka tilanteen havaittuaan haluavat ottaa kuvia myös omalla kamerallaan. Kuvaajan tai avustajan on pidettävä huolta siitä , että ryhmä katsoo yhteen suuntaan ja yhteen kameraan.

* Zombi (aka. Sleepwalker) uusi ihmistyyppi Tuntomerkkejä mm. takakenotus, eteen ojennetut kädet, pään kallistelu, silmien siristely valoisassa, kuvaajan edessä hoipertelu, uteliaisuus sekä neuvominen. Taltioituu kuvaan usein seuraavissa tilanteissa (kakunleikkaus, häävalssi, riisin-, morsiuskimpun- tai sukkanauhan heitto. Alle kymmenen Zombin ikuistaminen yhteen kuvaan on tavallista. Tilantarve 1,3 m edessä. Astuu peruuttaessaan varpaille.

Ryhmäkuvauspyyntö saattaa tulla yllättäen (perhetilaisuuksissa yleensä).
Valotus on aina tarkistettava koevalotuksella valotusmittarin avulla tai tarkastelemalla kameran histogrammista otettua testikuvaa. Kameran näyttöön ei kannata luottaa. Myös valkotasapaino on syytä tarkistaa.
 
Digikameralla kuvattaessa kannattaa kuvat ottaa raakakuvatiedostoiksi (CRW/CR2/DCR/RAW/NEF/jne.) jolloin mm. valkotasapaino on jälkikäteen määriteltävissä. Valotustakin voidaan vielä korjailla tietyissä rajoissa.

Huomiota kannattaa "rivikuvissa" kiinnittää ihmisten sijoittamiseen. Edessä istuva ihmisen vaaleat hiukset erottuvat kuvasta paremmin mikäli takana seisovalla ihmisellä on jokin muu kuin beige paita.

Ryhmäkuvauksessa (koulukuvaus jne.) jalustaa ja lankalaukaisinta voi käyttää. Lankalaukaisinta käytettäessä kuvattavia pystyy ohjaamaan paremmin sivustasta, kuin etsimen läpi.
Naamavärkkini ja silmälasini eivät ole Canon -yhteensopivat on kamerassa
etsimen jatke tai ei. Lisäksi jatke muuttaa ikävästi etsimen rajausta.
Tästä syystä koen mm. mukavaksi käyttää lankalaukaisinta ohjaillessani
ihmisiä ryhmäkuvauksen yhteydessä.
Ryhmäkuvia olen ottanut pääosin perhepiirissä ja sukulaisille ja mukana
on parhaillaan 10 lasta jotka säntäilevät rivistössä, ohjaavat heitä vanhempansa tai minä. Rivistön järjestäytymisessä voi mennä aikaa ja oikea hetki voi olla milloin tahansa. Sormi kannaa olla tällöin laukaisimella.

Jalustaa käytän joskus mikäli otetaan kastejuhlissa (ei kirkossa)
kummikuvia, isovanhemmista jne. samoilla tuoleilla ja sijoilla huonossa valaistuksessa.

Kameran yhdysrakenteista salamaa ei käytetä.

Yhdellä valonlähteellä ei voi jakaa valoa tasaisesti. Ryhmäkuvassa vierekkäiset henkilöt antavat yhdellä valolla heittovarjon toisen kasvoille siksi kaksi valopäätä on ryhmäkuvauksessa tarpeen.

Mikäli studiosalamia tai hyviä kuumavaloja (halogeenit) ei ole, voi yrittää heijastaa lisäsalamalla katon kautta valoa ryhmään. Tärkeää on että valo jakautuu tasaisesti koko kuva-alalle (softbox/sateenvarjo ovat hyvä apu).

Mikäli kuvaustila antaa mahdollisuuden, ryhmäkuva pitää kannattaa ottaa mahdollisimman paljon 45 asteen kulmassa ryhmään nähden jolloin terävyysalue kulkee joukon läpi eikä jää eturiviin.

Kuvia kannattaa ottaa useita (/installaatio).

 

 

Sivua ladattu kertaa.
Viimeksi muokattu 18.3.2008

|   Sivun alkuun   |   Edellinen sivu   |   Etusivulle   |



Valid HTML 4.01 Transitional